Agile werken

Snel en vaak klantwaarde leveren en continu leren

Agile werken

Agile is wendbaar organiseren

Je wilt graag eens weten wat Agile kan betekenen voor jou? Je wilt weten hoe Agile kan worden toegepast in jouw organisatie?

Agile is een synoniem voor wendbaar organiseren. Agile is een filosofie: een manier van denken. Een manier van anders kijken naar werk. De laatste jaren is dit gedachtengoed praktisch en tastbaar gemaakt. Lees bijvoorbeeld eens het Agile Manifesto of Reinventing Organizations. De inzichten uit deze werken zijn voor ons een kompas op de Agile reis.

Agile organisaties beschikken over de flexibiliteit en het vermogen om snel in andere soms geheel nieuwe richting te bewegen. Diepgeworteld zit een empirische benadering om te leren van klanten en in korte iteraties aanpassen van werkprocessen en producten.

Agile werken

Deliver early and often! Alignment enables autonomy!

Twee veel gehoorde uitspraken binnen Agile. Snel en vaak klantwaarde leveren vermindert het risico op miscommunicatie en daarmee verspilling van tijd en geld. Vroeg in het creatieproces feedback krijgen geeft daarbij meer voldoening. Het team weet namelijk eerder of het op de goede weg zit. Alignment, oftewel afstemming of duidelijkheid, geeft richting en reduceert ruis in de communicatie. Door helder te zijn over doelen, rollen en spelregels, kan verantwoordelijk worden genomen. Mits met de juiste intenties gebracht stimuleert dit juist de autonomie en geeft energie.

Wat levert Agile werken op?

Vaak wordt Agile werken gelijk gezien aan Scrum. Toch is Scrum maar één van de mogelijke methoden binnen Agile. De kern van Agile is iteratief werken en leren van feedback.

Agile werken brengt:

  • Beter en sneller inspelen op de wensen van jouw klant
  • Werken met multidisciplinaire zelforganiserende teams
  • Een korte feedbackcyclus met de klant
  • Hogere productiviteit door verbeterde bedrijfsprocessen

Wat is Agile?

Alles wat je moet weten over Agile werken, alle mogelijke frameworks en de link met Holacracy en Lean.

Agile Coach

Een Agile Coach is een trainer, facilitator en mentor. Wij starten direct met borgen, zodat de organisatie zelfstandig verder kan.

Agile transitie

Hoe pak je een transitie naar Agile aan? We helpen je organisatie wendbaarder te worden.

Agile werken

Agile werken is dé oplossing om jouw organisatie voor te bereiden op de in steeds hoger tempo veranderende klantwensen. Door jouw organisatie meer op de klant af te stemmen en in te richten met zelfsturende multidisciplinaire teams, wordt de bevlogenheid gestimuleerd en de klantwaarde verhoogt.

Wendbaar Organiseren: Agile en Lean, Scrum en Kanban.

Agile is niet één specifieke manier van werken, maar een filosofie of mindsetScrum is een van de bekendste vormen. In Scrum draait het om iteratief en incrementeel werken waarbij feedback van de klant input geeft voor productontwikkelingen. Hierbij wordt een korte sprints van oplevering naar oplevering getrokken, waardoor het projectteam en de klant op één lijn blijven zitten. Lean heeft veel overeenkomsten met deze methodiek. Lean management richt zich tevens op korte cycli, waardoor u snel kunt anticiperen op veranderingen en wensen van de klant. Zowel Agile als Lean gaan uit van ketenprocessen om hokjes te doorbreken en multidisciplinaire teams om productiviteit, klantwaarden, kwaliteit en (oplever)snelheid te verhogen. U ziet, de vormen vullen elkaar goed aan.

Onze Agile coaches zijn goed bekend met Lean en Agile en weten wanneer en hoe een mix methoden moet worden ingezet voor het beste resultaat. Een goede Agile coach heeft dan ook een uitgebreide rugzak met Agile en Lean practices (klik hier voor een filmpje over Agile Coaching).

Onze Agile veranderaanpak – hard en zacht

Een transitie laten slagen is geen gemakkelijke maar ook geen onmogelijke opgave. Wij begeleiden organisaties met een op maat gemaakt Agile transitieplan dat wij samen continu toetsen en bijstellen. Zo werken wij aan de verandering ook in iteraties. In het plan staan de doelstellingen met een duidelijk kader, de verwachtingen van de organisatie en een heldere rolverdeling. De nadruk ligt vooral op Agile denken en doen. Zo groeit het leervermogen van jouw organisatie.

Alle veranderingen die hiermee gepaard gaan, zoals veranderingen in processen en structuren, worden aangepakt met het Agile transitieplan. We houden rekening met organisatieonderdelen waarbinnen Agile werken niet noodzakelijk is. Wel is het belangrijk dat nagedacht wordt over hoe afdelingen die wél Agile gaan werken gaan samenwerken met afdelingen waarbij dit niet aan de orde is. Naast alle veranderingen in de manier van werken richt onze aanpak zich op de gedragskant. Een transitie is pas echt geslaagd als de cultuur daadwerkelijk veranderd is. De werkprocessen en systemen scheppen daarbij de juiste context voor gedragsverandering.

Meer weten over Agile?

Onze ervaren coaches zijn mentoren, trainers en adviseurs voor Agile transities en trainingen. Wil je wat meer gevoel krijgen bij onze aanpak? Zet een de eerste stap naar verandering en plan vandaag nog een afspraak in.

Martin Het Adviesbureau

Martin van den Berg

Expert wendbaar organiseren / Agile Coach

06-4230 8465 / m.vandenberg@upd.nl

Download gratis onze Agile Transities Whitepaper
  • De 10 valkuilen bij Agile Transities
  • Leer van onze Agile verandertrajecten
  • Ontdek of Agile werken in jouw organisatie past
Klantcases

Optimaliseren van Customer Due Dilligence (CDD) prestaties en samenwerking

July 10, 2020

Begeleiding van de Agile transitie in de Marketing en Sales bij Mediahuis

April 17, 2020

Begeleiding van de Agile transitie (ING Agile WoW) in een internationale context.

January 31, 2020

Lean management doorlooptijdverkorting bij ziekenhuis

December 10, 2018