Een goede Agile coach?

Agile coaches vergroten de effectiviteit van de organisatie

Wat doet een goede Agile Coach?

Een goede Agile coach helpt bedrijven, teams en personen met het toepassen ‘worden van’ Agile. Agile werken vraagt voor veel organisaties een transitie, zowel van de manier van werken als het aanleren van ander gedrag. Een gedragsverandering gebeurt niet in één dag en heeft tijd, ruimte en begeleiding nodig. Een Agile coach begeleidt de transitie van begin tot eind, zodat jouw organisatie betere resultaten behaalt met behulp van diverse Agile methoden.

Onze Agile Coaches trainen en begeleiden leiders en teams. Goede Agile Coaches zijn trainer, mentor, facilitator en coach.

Bij vooruitstrevende en wendbare organisaties als ING en Bol.com lopen ze al tijden rond, Agile coaches. Agile coaching is broodnodig om een de transitie naar een plattere, energieke en vooral productieve organisatie te laten slagen. Iets nieuws leren valt voor veel mensen niet mee. Laat staan voor organisaties. Hoe weet je dat je een goede Agile coach in huis hebt? En op welke manier is een Agile coach van waarde?

Een goede Agile coach is een leraar en mentor als het gaat om Agile filosofie en vaardigheden. Een goede Agile coach is ook een teamcoach en facilitator. De toolbox van een Agile coach bevat heel veel Agile en Lean instrumenten.

Wij vinden dat de Agile coach organisaties waarde levert door:

 • Vergroten van begrip door het trainen van personen, teams en leiders in Lean en Agile.
 • Voordoen door het faciliteren van (Scrum) events met het idee dat men het zo snel mogelijk zelf kan.
 • Versterken van teams door blokkades bespreekbaar te maken en teams te laten leren van hun fouten.
 • Vergroten van de effectiviteit en efficiency van de organisatie door verspillingen in waardeketens te verwijderen.

Dit is een klus waarvoor je een bijna duizendpoot nodig hebt. Een ervaren Agile coach moet inderdaad veel skills in huis hebben om de bovenstaande hulp te leveren. Er mag heel wat verwacht worden van een Agile coach.

De Agile coach is een trainer, mentor en coach tegelijk. Wat heeft een Agile coach hiervoor nodig?

De ervaren Agile coach…

 • Beschikt over een flinke dosis inlevingsvermogen en empathie. Het is belangrijk dat de Agile coach het vertrouwen van teams wint. Hij/zij is kan teams coachen op het nemen eigenaarschap voor hun eigen performance.
 • Weet alles van Agile en Lean werken. De Agile coach kan de transitie aanjagen door de juiste tools in te zetten.
 • Begrijpt dat Agile een mindset is en hoe je deze kan ontwikkelen.
 • Coacht medewerkers op Agile rollen, het nemen van beslissingen, prioriteren en feedback geven.
 • Is niet bang voor conflicten. In zelfsturende teams zullen vroeg of laat conflicten ontstaan. De Agile coach helpt bij het signaleren van spanningen. En maakt deze bespreekbaar, zodat het team leert omgaan met conflicten.
 • Heeft kennis van bedrijfskunde, verandermanagement, psychologie en organisatieontwikkeling.
 • Heeft zijn eigen ‘war stories’ waarmee hij de organisatie inspireert.

Aan deze lijst te zien is een Agile coach heel wat waard. Een goede Agile coach acteert op verschillende niveaus in de organisatie. Zo coacht hij/zij één of meerdere teams, waarbij hij zowel acteert als trainer, individuele coach en teamcoach. Bij Het Adviesbureau zetten we voor teamcoaching o.a. onze SCT (Systems Centered Training) kennis en ervaring in, waarin we de aandacht richten op ‘hier-en-nu’ interventies om het team bewust te maken van haar patronen.

Ben jij een Scrum Master of Agile Coach?
Wil beter worden in teams coachen?

Boek dan een plek op onze teamcoach 3-daagse. Een boost voor je teamcoach vaardigheden.

De Agile coach houdt zich ook bezig met samenwerking tussen teams, zodat de afstemmingsproblemen en afhankelijkheden opgelost worden en teams goed Agile kunnen samenwerken. Uiteraard richt de ervaren Agile coach zich op het veranderen van de gehele organisatie door bottom-up en top-down benadering.  Zo helpt de Agile coach bijvoorbeeld medewerkers nieuwe competenties te ontwikkelen en coacht en ondersteunt hij de organisatie in het ontwikkelen van een nieuw HR-beleid passend bij een Agile organisatie. De Agile coach heeft een belangrijke rol in het begeleiden van het Agile leiderschap en het opzetten van portfolio management.

Op zoek naar een Agile Coach?

Een Agile coach kan samen met jou de eerste stappen zetten de verandering te begeleiden op weg naar een Agile organisatie. Eens sparren met een Agile coach en praktische tips krijgen kan ook. Hier hebben Agile professionals (bijv. Scrum Masters of Product Owners) vaak al veel aan. Onze ervaren Agile Coaches fungeren als mentor, zijn trainers en facilitators van team(s). Je kunt een van onze ervaren Agile coaches toevoegen aan het huidige team van Agile coaches. Zo haal je kennis en methoden van buiten naar binnen en worden de interne professionals beter.

Kent u het principe van ‘vreemde ogen dwingen’? Verandering voelt over het algemeen onprettig. Door een externe Agile coach in te huren, wordt de verandering in uw organisatie versneld. Is er behoefte aan ondersteuning bij de Agile transitie? Wij hebben een goede aanpak voor Agile transities met ervaren Agile coaches. Onze klantervaringen lichten we graag toe. Neem nu contact op voor een goed gesprek.

Vragen?

Wil je eens een Agile coach aan de tand voelen? Wil je wat meer gevoel krijgen bij onze aanpak? Neem dan nu contact op.

Martin Het Adviesbureau

Martin van den Berg

Agile Coach

020-3453015 / info@upd.nl

Klantcases

Optimaliseren van Customer Due Dilligence (CDD) prestaties en samenwerking

July 10, 2020

Begeleiding van de Agile transitie in de Marketing en Sales bij Mediahuis

April 17, 2020

Begeleiding van de Agile transitie (ING Agile WoW) in een internationale context.

January 31, 2020

Lean management doorlooptijdverkorting bij ziekenhuis

December 10, 2018