Deel 2 van de (werk-)geluk serie: Je krijgt wat je verwacht

In deze blogreeks bespreek ik de voordelen van (werk-)geluk volgens de Positieve Psychologie en geef ik tips en handvatten om meer geluk in je leven en in je bedrijf te krijgen. Vorige keer (link) heb ik het gehad over hoe ‘geluk’ voor 90 procent wordt bepaald door je interne belevingswereld, en hoe je door simpelweg bewuster te zijn van jezelf en je omgeving, door bijvoorbeeld meer te focussen op het hier en nu, kunt werken aan je eigen geluk. Dit keer wil ik inzoomen op manieren waarop bedrijven en organisaties het geluk van hun werknemers – en daarmee ook hun prestaties – positief kunnen beïnvloeden.

Waarom ook al weer?

Waarom zouden bedrijven meer gelukkige werknemers willen? Het antwoord is simpel, gelukkige mensen presteren namelijk beter. In mijn vorige blog noemde ik het al kort: De positieve psychologie heeft wetenschappelijk aangetoond dat gelukkige mensen creatiever, productiever, energieker en stressbestendiger zijn. Dat betekent voor het bedrijf dus betere resultaten.  Wanneer ik het bovenstaande aan mensen vertel, komt er meestal een kleine lach en redelijk snel daarna volgt een volmondig “ja, dat klopt!”. Want eigenlijk is het natuurlijk hartstikke logisch. Maar als ik vervolgens aan diezelfde mensen vraag wat er binnen hun organisatie precies wordt gedaan om het geluk van de werknemer te verhogen, valt er (te) vaak een stilte. Ja, sommigen kunnen nog wel de koffieautomaat noemen die lekkere koffie maakt (“met echte koffiebonen in plaats van het gevriesdroogde spul!”), of de maandelijkse borrel, maar veel verder komen ze niet. En dat is zonde, want hier valt nog veel winst te behalen. Maar hoe dan?

Verander de werkomgeving!

Organisaties moeten een omgeving zien te creëren waarin mensen de mogelijkheid krijgen zich te ontwikkelen en zich te richten op hun werkgeluk. Een omgeving waarin mensen aangemoedigd worden om een positieve mindset te bereiken en om betekenis te vinden in hun werk.

Google is een mooi voorbeeld van zo’n omgeving: werknemers worden aangemoedigd om naar de (gratis!) yoga of pilates lessen te gaan, er worden mindfulness cursussen gegeven, al het eten en drinken is gratis (en ze stimuleren gezond voedsel), je mag je huisdieren meenemen naar kantoor (thuiswerken is ook geen probleem), en daarbovenop mag je ook nog eens 20 procent van je tijd besteden aan persoonlijke projecten (je mag zelf weten wat)! Kortom, Google doet er alles aan om de werknemer de ruimte en mogelijkheid te geven om zich goed te voelen, en om gelukkig te zijn tijdens het werk. Natuurlijk kan lang niet elke organisatie zo ver gaan als Google, maar de achterliggende principes zijn prima te volgen. Geef werknemers ruimte en verantwoordelijkheid om dingen op hun eigen manier gedaan te krijgen, moedig mensen aan om voldoende pauzes te nemen, tijdens lunchpauzes een wandeling te maken of op z’n minst niet aan het bureau te lunchen. En je hoeft ook geen Google te zijn om leuke manieren te bedenken die je werkomgeving positief veranderen. Zo heeft SurePayroll, een loonadministratiebedrijf, een leuke manier bedacht om te laten zien dat fouten maken niet erg is, dat iedereen fouten mag maken. Ze hebben hiervoor een “Best New Mistakes” competitie opgezet, waar werknemers hun fouten kunnen inzenden, met de lessen die ze eruit hebben getrokken. Ze gaan zelfs zo ver dat de winnaars van de competitie een geldprijs krijgen (zie link voor het artikel). Dit is de manier waarop SurePayroll probeert een werkomgeving te creëren  waarin werknemers zich veilig voelen om te experimenteren, fouten te maken en te leren. Maar er zijn natuurlijk nog vele andere manieren, en lang niet alle manieren kosten geld.