Geluksmomentjes

Af en toe schrijf ik een stukje over wat ik zie en meemaak en vaak doe ik juist inspiratie op door anderen. Soms zijn het ook thema’s waar ik dan wat over op papier wil zetten omdat ik denk dat het anderen ook een inzicht kan geven.

Met een aantal collega’s  ben ik vorig jaar bij het jaarlijkse Lean Event geweest. Dit is een mooi congres waar op de eerste dag allerlei sprekers workshops geven over uiteenlopende onderwerpen en je op de tweede dag je je kunt intekenen op bezoeken van bedrijven en instanties waar Lean is toegepast.

Rode draad voor mij was ‘Geluk’.

Een van de sprekers was Leo Bormans. Deze Belg is er recent in geslaagd om Mathijs van Nieuwkerk 2 minuten stil te krijgen tijdens De Wereld Draait Door. Wellicht ken je hem. Bormans gaf aan de hand van zijn literatuur (ja het is natuurlijk ook een moment om je waren aan te prijzen) een inleiding over geluk. Zijn verhaal was een feest van herkenning maar ook een moment dat er bij mij wat kwartjes vielen.

Bormans vertelde dat geluk per definitie niet over materiële zaken gaat, veelal in combinatie is met andere mensen en vaak elementen als toeval, locatie en moment in zich heeft. Als ik denk aan een geluksmoment van mezelf klopt dat..mijn ‘momentje’ was er een dat ik met mijn zus vroeg in de ochtend aan het rennen was op het strand bij Castricum. Ik voelde me vrij, fit, sterk en gelukkig. Het moment, de plek, mijn zus en mijn humeur maakten inderdaad dat het zich kwalificeerde voor een ‘geluksmomentje’.

Iets kleins dus, iets wat je zelfs zou kunnen repliceren als je zou willen…maar juist omdat je er niet op rekent is het geluk.

Leo Bormans gaf ook een slide prijs met de top 5 van zaken die mensen noemen als ze aan het einde van hun leven zijn en terugkijken:

  • Meer mijn eigen leven leiden
  • Minder werken
  • Meer emoties
  • Meer tijd voor vrienden
  • Meer geluk toelaten

Herkenbaar? Voor mij wel in ieder geval.  Ik ging tot een jaar geleden echter lek op meerdere aspecten.

Nu niet meer trouwens, ik heb het geluk echt helemaal toegelaten op alle vlakken en ben trouwens echt dol op werken…

Ik pak de draad weer op, geluk, congres en werk… Ik ben er van overtuig dat wij samen inderdaad voor geluk op het werk kunnen zorgen. Ik denk dat wanneer we er samen in slagen mensen te helpen hun werk makkelijker te maken, met minder dubbelingen en onnodige verspilling we geluksmomentjes zullen waarnemen. Werk leuk maken dus!

Ik denk ook dat wanneer klanten voelen dat we hen makkelijker in een keer kunnen helpen en ze ook gaan voelen dat ze worden geholpen door mensen die soms geluksmomentjes hebben….alles mogelijk is. Stel je eens voor wat er dan zou kunnen gebeuren…

En ik heb het mooiste werk, ik help anderen zichzelf in staat te stellen geluk te vinden….

Geluksmomentjes zijn klein en overal trouwens….ik zie ze nu nog vaker dan vroeger….Een paar maanden terug reisde ik nog laat van Zoetermeer naar Assen. Na een mooie rit met een collega tot Zwolle moest ik even wachten op station Zwolle.  Op grotere stations heb je een kiosk midden op het perron. Vaak staan daar studenten die wat bijverdienen. Het was heel rustig en ik keek om me heen terwijl ik muziek luisterde (voor mij al geluk) toen ik het meisje uit de kiosk zag lopen en wat op de grond leggen….

Toen ik later in de kiosk kwam voor een flesje water zag ik dat ze kruimels op de grond had gelegd….en die werden opgegeten door een duif. Ik aanschouwde het tafereeltje en keek haar aan. Ze verschoot van kleur en legde uit dat ze dit al 3 jaar doet. Toen ik nog vragender keek vertelde ze dat ze altijd kruimels neerlegt voor de 2 duiven die altijd daar op af komen. Een kort interessant gesprekje leerde me dat de twee duiven ook jongen hadden gehad, deze nu waren uitgevlogen en andere vogels niet reageerde. De duiven gingen niet met haar mee naar huis en bij collega’s kwamen ze niet…je begrijpt dat een spervuur van een steeds enthousiastere Vic al deze antwoorden genereerden (sorry…ben echt altijd zo namelijk)…

Ze straalde….de hele tijd straalde ze….zij had elke dag dat ze daar werkte haar geluksmomentje….en voor iedereen kruimels op de grond gaat gooien….stel je je eens voor dat je collega’s  soms zo zou zien stralen…omdat ze iets leuks hebben bedacht of een klant hebben kunnen helpen.

Wat een geluk zou dat zijn……