Van hip Agile naar succesvol Agile. Hoe realiseert u dat?

Vol trots vertelde ik onlangs aan een kennis dat ik mijn certificering als Scrum Master heb behaald en dat ik graag aan de slag ga met het Agile gedachtengoed. Hij keek onverschillig op en zei: ‘Ja hoor, dat Scrum en Agile werken, helemaal hip.’ Met gemengde gevoelens keek ik hem aan, want: hip werk doen, toegegeven, dat is best leuk! Echter is hip vaak niet duurzaam en dat is nou net wat ik een belangrijke maatstaf vind in verandertrajecten. Dus besloot ik mij te verdiepen in hoe het kan dat Agile werken door sommigen enkel als ‘hip’ wordt ervaren in plaats van hip én succesvol. Want dat Agile werken succesvol kan zijn, dat blijkt al snel in een verdiepend onderzoek. Mits je als organisatie aandacht besteedt aan de juiste zaken. Welke dat zijn? Ga mee op mijn hipp(i)e reis onderweg naar succesvol Agile!

De ‘hippe’ mensen onder ons weten al jaren wat Agile inhoudt. Maar het mooie is dat leren centraal staat in Agile en ik daarom niet te beroerd ben dit nog eens uiteen te zetten voor de nieuwkomers onder ons. Het woord ‘Agile’ komt uit het Agile Manifesto, o.a. geschreven door Jeff Sutherland. Wat hier in grote lijnen in staat?

  • Mensen en interactie boven processen en tools
  • Werkend product boven allesomvattende documentatie
  • Samenwerking met de klant boven contactonderhandelingen
  • Inspelen op verandering boven het volgen van een plan

Lees hier meer over het Agile Manifesto.

Goed, we weten wat Agile inhoudt. Maar hoe zorgen we dat Agile werken naast een hip verhaal vooral succesvol is voor jouw organisaties en mensen? Laten we de volgende stappen volgen.

  1. Kijk of Agile past bij jouw onderneming en waarden

Wat is het type werk? Is het repetitief en voorspelbaar werk? Dan volstaat een traditionele projectmanagement methode mogelijk prima. Vandaag de dag is echter veel werk complex. Dit betekent dat er veel onzekerheid bestaat over wat er precies moet worden opgeleverd (wat is precies de vraag van de klant en wat is er (technologisch) mogelijk?) en over hoe het werk vervolgens gedaan moet worden en door wie (feature X is immers nog nooit eerder ontwikkeld). 
Juist in deze complexe werkomgevingen is Agile werken zinvol. Werken in korte ritmiek betekent minder risico’s door kortere feedbackloops en dus meer momenten om bij te sturen.

2. Kijk of je de juiste mensen in huis hebt om Agile te werken

Belangrijk in Agile werken is samenwerken. Een multidisciplinair team is noodzakelijk om Agile te werken en een gezamenlijk doel te bereiken. Met enkel hardcore specialisten die ieder op een eigen eilandje opereren, bestaat er geen team, maar slechts een groep mensen zonder gemeenschappelijk doel. Ontwikkel daarom experts die naast hun eigen specialisme ook basiskennisniveaus hebben van de andere expertises in het team. Ook is het belangrijk dat de teamleden taakvolwassen zijn. Medewerkers die taakvolwassen zijn, beschikken over een grote mate van zelfstandigheid en kunnen zelfstandig taken uitvoeren. Dit is een belangrijke voorwaarde om Agile te kunnen werken.

3. Zie Agile werken als een cultuurverandering en niet als een kunstje

Agile of Scrum werken is geen kunstje; het is een mindset. Het werken vanuit de Agile waarden vormt de basis.

  • Courage: Mensen hebben de moed om het juiste te doen en te werken aan pittige uitdagingen
  • Focus: Iedereen focust zich op het werk van de sprint en het doel van het team
  • Commitment: Mensen committeren zich aan het behalen van de doelen van het team
  • Respect: Teamleden respecteren elkaar en zien elkaar als kundige en onafhankelijke mensen
  • Openess: Zowel teamleden als stakeholders zijn open over al het werk en de uitdagingen in het nog komende werk

Om deze waarden tot uiting te laten komen, is vertrouwen in het team essentieel. Dit vergt tijdsinvestering en wordt niet bewerkstelligd door enkel het implementeren van routines uit bijvoorbeeld het Scrum framework.

Kortom:Wij geloven dat iedere organisatie, mits passend bij het type werkzaamheden en waarden, in staat is succesvol Agile te werken. Ongeacht de industrie. Mensen die 3 jaar geleden dachten dat de financiële dienstverlening niet Agile zou kunnen werken, zaten er toch echt naast. Kijkt u maar eens naar een ING en ABN-AMRO. Mensen die denken dat het onderwijs niet Agile kan werken, zitten er ook naast. Er zijn al verschillende initiatieven in het onderwijs waar (een vorm van) Agile werken succesvol wordt geïmplementeerd. Zo werkt bijvoorbeeld onderwijsbureau ZIEN in de klas middels het scrumwerk aan de ontwikkeling van scholieren en werken leraren op verschillende basisscholen met het Scrum framework.

Agile werken is een mindset en die begint bij uw mensen. Dus ‘even’ Agile gaan werken, dat bestaat niet. Deze transformatie vraagt om geduld, begrip en verbinding. Belangrijk hierin is het delen van kennis en het begeleiden van zowel werknemers als voormalig managers en het coachen van managers om van een directieve manier van leidinggeven te veranderen naar een coachende leider.

Agile coaching

Bij Het Adviesbureau helpen we organisaties in deze transitie. Dat doen we met doorgewinterde Agile coaches, Scrum masters en Agile project starters. We kijken goed naar hoe er nu wordt gewerkt en hoe we de handvatten van het Agile Manifesto kunnen inzetten. Zo richten we organisaties meer Agile in en begeleiden we teams om de werkwijze te omarmen. Neem gerust contact met ons op (Michael Spierenburg / 0624800451 / michael@hetadviesbureau.com).