Agile werken: gegarandeerd gemotiveerde medewerkers?

In ons streven naar het realiseren van meer werkgeluk, is een belangrijke vraag die wij onszelf stellen: ‘Wat motiveert mensen op werk’? Deze vraag is tevens door verschillende wetenschappers onderzocht. Zo ook door de onderzoeker Daniel Pink. Hij stelt kortgezegd dat mensen gemotiveerd raken door drie factoren: autonomie, meesterschap en zingeving. Als organisaties aangeven hier aandacht aan te besteden, klinkt dat natuurlijk mooi. Maar durft u als organisatie een stap verder te gaan en de drie factoren als basis te hanteren als Way of Working binnen uw organisatie?

Het verouderde paradigma stelt dat geld de belangrijkste motivator is voor werknemers. Ja, natuurlijk moet u uw medewerkers genoeg betalen. In elk geval (ruim) genoeg zodat het onderwerp ‘salaris’ van tafel is en er ruimte vrijkomt voor belangrijkere zaken. Namelijk: hoe blijven uw medewerkers goede prestaties leveren en tevreden? Volgens Pink, zo legt hij uit in zijn boek Drive, is het antwoord hierop stil te staan bij de behoefte van mensen om hun eigen leven te bepalen, continu te leren en nieuwe waardevolle dingen te creëren voor de wereld. In een agile organisatie komen de drie factoren die volgens Pink de sleutel tot gemotiveerde werknemers vormen goed naar voren.

Autonomie
‘Zelfsturende teams’ is een term die u anno 2018 om de oren vliegt. Dat is niet zo gek, als we kijken naar de door Pink gegeven factoren voor gemotiveerde medewerkers. Het onderliggende mechanisme in zelfsturende teams in een agile omgeving is namelijk het toekennen van autonomie aan medewerkers. Dit betekent dat uw medewerkers (voor een afgesproken deel) zelf de regie in handen te hebben. De belangrijkste factor voor beter presterende en tevreden medewerkers, aldus Pink.

Meesterschap
In agile werken staat het continu leren centraal door kort-cyclisch te werken en continu feedback te krijgen. Het doel van feedback? Leren en beter worden! Retrospectives (event aan het einde van de sprint) zijn de basis voor agile teams om te leren van de sprint. Wat ging er goed? Wat kan er beter? Hoe kan het team zich verder ontwikkelen? En jij als individu? Belangrijke vragen, ook aldus Pink. Het komt dan ook niet als een verassing dat meesterschap de tweede factor is die Pink noemt voor gemotiveerde werknemers: meesterschap is de menselijke behoefte om beter te worden in datgene wat ze doen. Dat is mooi ingericht in een agile organisatie!

Zingeving
Een valkuil van organisaties die agile gaan werken is om te starten zonder duidelijk te hebben waar de organisatie daadwerkelijk voor staat en waar het heen wil. Welke waarde levert de organisatie? Dit is belangrijk, heel belangrijk, om bij stil te staan. Want wat gebeurt er in agile organisaties zonder helder omschreven bestaansrecht en richting? Al uw prachtige, zelfsturende teams rennen een andere richting op! Het helder maken van het bestaansrecht van uw organisatie, ofwel de zingeving, is niet alleen relevant voor uw organisatie. Dit is tevens de laatste belangrijke factor om medewerkers te motiveren, aldus Pink. Het leveren van waarde, voor een helder doel, dat is wat u medewerkers willen. En hoe mooi is het dat uw medewerkers niet slechts eens per jaar (met geluk) een waardevol product opleveren, maar na elke sprint? Nog een manier hoe agile werken tot gemotiveerde werknemers leidt!

Anno 2018, waar talent op de arbeidsmarkt schaars is, behoudt u uw talenten maar wat graag. Het kost veel geld om nieuw talent aan te trekken en op te leiden. Als u dit talent heeft gevonden, dan is investeren in uw talent door hen een omgeving te bieden waarin zij gemotiveerd blijven wel het minste dat u kunt doen!

Bij Het Adviesbureau helpen we organisaties agile te werken. Dat doen we met doorgewinterde Agile coaches en Scrum Masters. We kijken goed naar hoe er nu wordt gewerkt en hoe we de handvatten van het Agile Manifesto kunnen inzetten. Zo richten we organisaties meer Agile in en begeleiden we teams om de werkwijze te omarmen. Neem gerust contact met ons op (Michael Spierenburg / 0624800451 / michael@hetadviesbureau.com).