Wat doet een goede Agile coach en waarom zou je er een nodig hebben?

Bij vooruitstrevende en wendbare organisaties zoals ING en Bol.com lopen ze al tijden rond: Agile coaches. Agile coaching is broodnodig om een de transformatie naar een plattere, energieke en vooral productieve organisatie te laten slagen, want iets nieuws leren valt voor veel mensen niet mee. Laat staan voor organisaties. Maar hoe weet je dat je een goede Agile coach in huis hebt? En op welke manier is de Agile coach van waarde?

Een goede Agile coach fungeert enerzijds als leraar en mentor, anderzijds als professioneel coach en facilitator. De toolbox van een Agile coach bevat heel veel Agile en Lean tooling.

Wij vinden dat de Agile (en Lean) coach organisaties ondersteunt door:

 • Vergroten van begrip door het trainen van personen, teams en leiders in Lean en Agile.
 • Voordoen door het faciliteren van (Scrum) sessies zodat men het zo snel mogelijk zelf kan.
 • Versterken van teams door blokkades bespreekbaar te maken en teams te helpen door hun natuurlijk fasen van teamontwikkeling te komen en zo te groeien als team.
 • Vergroten van de effectiviteit en efficiency van de organisatie door verspillingen in waardenketens te verwijderen en de organisatie te helpen de juiste prioriteiten te stellen.

Dit is nogal een klus waarvoor je een duizendpoot nodig hebt. Een Agile coach heeft inderdaad (met meer of mindere jaren ervaring) de skills in huis om alle bovenstaande hulp te leveren. Er mag dus heel wat verwacht worden van een Agile coach.

De Agile coach is een trainer en verandercoach tegelijk, daarom zal hij naar gelang de situatie zijn rol kiezen. Wat heeft een Agile coach hiervoor nodig?

De Agile coach…

 • Beschikt over een flinke dosis inlevingsvermogen en empathie. Hiermee wint de Agile coach het vertrouwen van teams en is hij/zij in staat teams te coachen in het nemen van eigenaarschap voor hun eigen performance.
 • Weet alles van Agile-Lean werken en is daardoor in staat alle vragen omtrent de transformatie te beantwoorden en door het inzetten van de juiste practices en tools de verandering aan te jagen.
 • Begrijpt dat Agile eenmindset is, iets wat je wordt of bent en niet ‘gewoon doet’.
 • Coacht medewerkers in agile rollen (zoals product owner) en in het nemen van beslissingen, prioriteren en feedback geven.
 • Is niet bang voor conflicten. Ook in zelfsturende teams zullen vroeg of laat conflicten ontstaan. De Agile coach helpt bij het signaleren van openlijke en onderhuidse spanningen en maakt deze bespreekbaar zodat het team leert omgaan met conflicten.
 • Heeft kennis van verandermanagement, psychologie, organisatiecultuur en-ontwikkeling.
 • Om geloofwaardig te zijn op alle niveau van de organisatie heeft de coach ‘war stories’ nodig en ervaringsuren. Dat betekent niet dat een minder ervaren persoon niet kan beginnen met agile coaching, vaak gebeurt dit in eerste instantie op teamniveau en pas later op organisatieniveau.

Aan deze lijst te zien is een Agile coach heel wat waard. Een goede Agile coach acteert op verschillende niveaus in de organisatie. Zo coacht hij/zij één of meerdere teams waarbij hij zowel acteert als trainer, individuele coach en teamcoach. Bij Het Adviesbureau zetten we voor team coaching o.a. onze SCT (Systems Centered Training) kennis en ervaring in, waarin we de aandacht richten op ‘hier-en-nu’ interventies om het team bewust te maken van haar patronen.

Ben jij een Scrum Master of Agile Coach en wil je jouw teamcoachvaardigheden verdiepen en verbeteren? Boek dan jouw plek op onze teamcoach 3-daagse. Een boost voor jouw vaardigheden in Agile Coaching.

Daarnaast houdt de Agile coach zich bezig met de relaties en de inrichting van de informatie-uitwisseling tussen teams zodat teams goed (Agile) kunnen werken. Uiteraard richt de (ervaren) Agile coach zich op het veranderen van de gehele organisatie door bottom-up en top-down benadering.  Zo helpt de Agile coach bijvoorbeeld medewerkers nieuwe competenties te ontwikkelen en coacht en ondersteunt hij/zij de organisatie in het ontwikkelen van een nieuw HR-beleid passend bij een Agile organisatie. Ook speelt hij/zij een belangrijke rol in het meekrijgen van het leiderschap en het opzetten van portfolio management.

Kent u het principe van ‘vreemde ogen dwingen’? Verandering voelt over het algemeen onprettig. Door een externe Agile coach in te huren, wordt de verandering in uw organisatie versneld. Heeft u behoefte aan ondersteuning in uw agile transitie? Bij Het Adviesbureau geloven we in een aanpak op maat met ervaren Agile Coaches en Scrum Masters. Enthousiast geworden of vragen over onze werkwijze? Neem gerust contact op (Martin van den Berg: 06-42308465/ martin@hetadviesbureau.com