Teamcoaching: ‘De regels kun je leren, vaardigheden leer je door te doen’

Het succesvol begeleiden van teams en organisaties richting betere samenwerking en teamprestaties. Hoe doe je dat? Het antwoord schuilt in de woorden ‘zelfsturing’ en ‘teamcoaching’, anno 2018 de toverwoorden. Om teams naar een hoger niveau te tillen is directief leiderschap niet meer van deze tijd en is coachend leiderschap (teamcoaching) bezig met een opmars. Een coachend leider creëert namelijk hechte zelfsturende teams! De weg naar zelfsturing staat bol van avontuur, waarbij coachende leiders van vitaal belang zijn. Bij Het Adviesbureau dragen we graag bij aan het ontwikkelen van de leiders van de toekomst. Vorig jaar gaven we vijf keer onze 3-daagse ‘teamcoach training’, waarbij we onze kennis en ervaring in een fris en krachtig programma gebundeld hebben. Nu de lente haar aftrap heeft gedaan is het tijd voor een nieuwe ronde. Op 30 en 31 mei start de teamcoach training weer, een mooi moment om in gesprek te gaan met een oud-deelnemer van vorig jaar, Rob Talboom van ABN-AMRO bank. Hij deelt graag zijn persoonlijke ervaringen:

Dag Rob, hoe ben je bij onze training ‘teamcoach agile en zelfsturing’ gekomen?
Dat is nog een aardige competitie geweest! Laat ik bij het begin beginnen. Bij de bank waar ik werk zijn we al een aantal jaar zelfsturing aan het stimuleren. Zelfsturing roept veel enthousiasme in mij op. Waarom? Omdat het potentieel in mensen zo meer tot uiting komt. Naar aanleiding van het coachende leiderschap dat hierbij ontwikkeld wordt, is het management team op zoek gegaan naar een passende training. Zo zijn verschillende adviesbureaus en het trainingsaanbod vergeleken. Jullie kwamen met de training het beste uit de bus. Het was een ware ‘beauty contest’ hoor. Er werd scherp gelet op kwaliteit en prijs, waarbij Het Adviesbureau als beste uit de bus kwam.

Goed om te horen Rob. Zeg, wat vond jij kwalitatief aan de training?
Ik vond de balans tussen theorie en praktijk in de juiste proporties aanwezig. Er wordt uitgebreid aandacht besteedt aan de theorie van systemisch coachen. Hierbij wordt het individu gezien als onderdeel van een organisatiesysteem. De context van het team is dus erg belangrijk. Naast de theorie leerde ik ook om bepaalde vormen van vragen stellen en het effect op het gecoachte team waar te nemen. Hierdoor kun je als teamcoach inzicht krijgen in de dynamiek van een systeem. Handig hierbij was dat er veel ruimte was om de verschillen tussen ‘managen’ en ‘coachen’ te ontdekken. Dit doe je samen met de trainers, waarbij ik zelf tot de inzichten kwam. Hoe? Door te oefenen! De trainers geven je concrete tips & tricks om zelf als teamcoach te groeien. We hielden bijvoorbeeld coaching gesprekken, waarin ik aan mijn vaardigheden sleutelde.

Mooi dat je jezelf zo zag groeien. Welke vaardigheden heb je ontwikkeld?
Haha, om op mijn handen te zitten! Als coachend leider stimuleer je eigenaarschap in jouw team door het team zelf met oplossingen te laten komen. Een valkuil is dan bijvoorbeeld om problemen voor de groep op te willen lossen. Bijvoorbeeld bij een teamdiscussie waarin werd gezegd dat ‘ze er toch niets aan konden doen en dat een en ander al besloten was’. Mijn neiging was dan om in te grijpen, maar de ‘kunst’ is dan om gewoon op je handen te zitten en te zien hoe het team het zelf oplost (of niet…). Ik dacht dan aan een woordspeling over mijn achternaam (Talboom), en zat dan op mijn handen als een palmboom.
Verder heb ik dus geleerd om goede vragen te stellen. Als teamcoach vraag je bijvoorbeeld vaak: ‘Wat vind je er zelf van?’ of ‘Welke vraag proberen we hier te beantwoorden?’ Dé manier om het oplossingsvermogen in teams te stimuleren. Je zet mensen aan het denken, je activeert ze, met een groeiend team als gevolg. Leren door te doen, daar heb ik een mooie uitspraak aan overgehouden: ‘regels kun je leren, vaardigheden leer je door te doen’.

Waaraan merk je dat de training geslaagd is?
Dat merk ik in mijn werk door de vaardigheden toe te passen. Ik heb nu een toolkit van theorie en technieken die ik afhankelijk van de situatie probeer toe te passen. Valt uiteraard nog lang niet altijd mee. Ook vind ik het mooi dat ik technieken heb geleerd die echt bij mij passen. Er zijn zoveel manieren en werkwijzen, de kunst is om daar je eigen weg in te vinden. Het voelt authentiek en dat maakt het zo krachtig. In de training werd ik op weg geholpen om ‘over te houden wat bij mij past’. Hierdoor is het geen trucje en is het effect op mij en mijn team duurzaam. Mijn manier van vragen stellen is zo gegroeid en ik stimuleer een onderzoekende en proactieve houding in mijn team. Zo kan het team eigenaarschap nemen en leren we samen. Ook om fouten te maken.

Mooi gezegd Rob, ten slotte: Zou je de training aanbevelen?
Ja, het heeft mij veel gebracht. In drie dagen heb ik een breed spectrum aan teamcoaching vaardigheden ontwikkeld, waarbij ik nu toepas wat bij mij past! De training geeft je concrete handvatten, maar zoals bij alle vaardigheidstrainingen geldt, jouw instelling en opstelling zijn belangrijk. Als je wilt groeien en leren dan zit je bij deze training goed. Ook was er een goede energie en chemie in de training, want setting en sfeer tellen natuurlijk ook mee. Met trainers die interpersoonlijk sterk zijn draagt dat bij aan een energie. De ingrediënten om te leren waren zeker aanwezig: intiem, sfeervol en gericht op resultaat. En ohja, de mooie locatie natuurlijk.

Wil jij net als Rob jouw vaardigheden als teamcoach ontwikkelen?
Dat kan natuurlijk. In ons driedaags programma behandelen we onder andere de relevantie van Agile en Wendbaar Organiseren, zelfsturing, de ontwikkelingsfasen van een team en uiteraard de competenties van een teamcoach. Benieuwd naar de praktische interventietechnieken? Meer vragen over het programma? Of wil je eens bellen om jouw coachvraag te verhelderen? Kijk dan op onze trainingspagina en bel of mail gerust met Michael Spierenburg (06-24800451 /michael@hetadviesbureau.com) of Martin van den Berg (06-24308465 / martin@hetadviesbureau.com). We zien je graag in mei!