Agile Management

Wat is Lean Six Sigma?

Veel bedrijven proberen een antwoord op de volgende vraag te geven: “Wat is Lean Six Sigma?” Lean Six Sigma is een wereldwijd bewezen en toegepaste methodiek die een aantoonbare en duurzame verbetering van het bedrijfsresultaat oplevert. Hierbij ligt de focus op wat de klant écht belangrijk vindt. Deze aanpak leidt tot het tegelijkertijd reduceren van kosten, het verhogen van de klanttevredenheid én het verkorten van de doorlooptijd. Hierbij wordt geïnvesteerd in uw eigen mensen en gebruik gemaakt van hun kennis en kunde. Lean Six Sigma biedt een framework waarmee een organisatie op een gestructureerde wijze continu kan verbeteren. Het implementeren van Lean Six Sigma geeft een organisatie een doelgerichte aanpak om de strategie om te zetten naar concrete resultaten en succesvoller te zijn dan haar concurrenten.

Lean Six Sigma projecten zorgen voor een duurzame verbetering van het bedrijfsresultaat. Bedrijfsproblemen worden beter en blijvend opgelost. Het terugverdieneffect van een Lean Six Sigma traject varieert, maar is altijd een veelvoud van de investering. Een Return on Investment van vier voor een project binnen één jaar, uitgaande van de totale investering in tijd en geld, is eerder normaal dan uitzonderlijk. Succesvolle Lean Six Sigma implementatieprogramma’s behalen ROI’s van 40 tot zelfs 80.

Lean is ontstaan in Japan bij Toyota

Bij Toyota is het Toyota Production System (TPS) ontwikkeld. Door de invoering van dit systeem zijn de kosten van het bedrijf sterk gereduceerd en de kwaliteit verbeterd. Het resultaat was dat het bedrijf uitgegroeide tot één van de tien grootste bedrijven in de wereld. Hierbij gebruikte Toyota niet alleen tools en kwaliteitsverbeteringsmethoden om operational excellence te bereiken, maar ook een diepgaande business filosofie die zijn oorsprong vond in een begrip van mensen en de drijfveren van mensen. Het succes van Lean is daarmee op de eerste plaats gebaseerd op het kunnen ontwikkelen van leiderschap en teams, het voeden van een ondersteunende cultuur, het ontwikkelen van een effectieve strategie en het creëren van een lerende organisatie.

De kracht van Lean Six Sigma is gebaseerd op een aantal basisprincipes

  1. Lean neemt de klant als uitgangspunt
  2. Lean is simpel toepasbaar en te integreren in uw organisatie

Wilt u weten wat Lean Six Sigma voor uw bedrijf kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, of bel Michael Spierenburg direct: 0624800451

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *