problem solving voor iedereen

Problem Solving

De laatste jaren is het fenomeen ‘Problem Solving’ of A3 erg populair. Overal kun je wel een cursus krijgen en zijn er mensen die je graag uitleggen wat het is. Veel mensen verbinden het aan LEAN, ook al een zeer populair onderwerp.

Wat is het nou? Waarom zou je het nou gebruiken?

….en kan iedereen het gebruiken?

Problem Solving is een manier van denken. Je gebruikt daarbij tooling maar het gaat om de manier waarop je naar je probleem kijkt. Wij zijn veelal opgevoed met dezelfde methode; je concentreert je met name op het probleem en tracht een oplossing te bedenken. Met Problem Solving doe je niet veel anders, het enige echt markante verschil is dat je dit doet door je te concentreren op de doelsituatie. Je probeert als eerste met elkaar vast te stellen hoe de wereld er uit ziet als het probleem er niet meer is. Dus als we geen probleem meer hebben. Door deze doelsituatie af te zetten tegen de huidige situatie kom je dus tot de delta, en dus tot het probleem. Soms kom je er dan achter dat je probleem net even anders is dan je dacht. Soms ontdek je volledig nieuwe problemen!

De volgende stap is te bepalen welke grondoorzaken verhinderen dat je in de doelsituatie bent. Allerlei tooling kun je daarvoor hanteren die je nu zelf al wel of niet gebruikt.

Maatregelen om die grondoorzaken weg te nemen en deze volgordelijk af te werken is de volgende stap.

Uiteindelijk zorg je dat je zeker weet dat de maatregelen die je voor ogen had ook daadwerkelijk zijn uitgevoerd en doe je de check of je inderdaad de grondoorzaken wegnam en de stap maakte naar de doelsituatie.

Eigenlijk dus erg eenvoudig, een kwestie van gezond verstand en gebruik maken van een tool die je door de stappen helpt! Wil je er eens meer van weten? Wil je aan de slag onder begeleiding van een ervaren adviseur? Neem gerust eens contact op.