Vier stappen om gedragsverandering voor elkaar te krijgen

the-eleventh-hour-758926

 

Waarom is gedragsverandering zo moeilijk? En als het voor een individu al lastig is, wat betekent dat voor organisatieverandering?

Charles Duhigg beschrijft in zijn boek ‘the power of habits’  hoe we gewoontes kunnen af /of aan leren.  Duhigg stelt dat je gewoontes niet kunt uitroeien maar wel dat je ze kunt vervangen. Er is namelijk elke keer bij het uitoefenen van de gewoonte sprake van dezelfde driedelige cyclus die je doorloopt:

De eerste stap van de cyclus is een zogenaamde trigger die jou hersenen vertelt om bepaald gedrag te gaan vertonen.the power of habits

De tweede stap van de cyclus gaat over de routine die je hebt opgebouwd om elke keer bepaald gedrag te tonen. De laatste stap is de beloning die je ontvangt door het vertonen van het gedrag.

Het is dus belangrijk om bewust te worden van deze drie elementen om een gewoonte aan te kunnen passen. De volgende vier stappen helpen daarbij:

Stap 1

Identificeer de routine. Wat is een eigenschap of routine die je hebt opgebouwd waar je elke keer in vervalt? Bijvoorbeeld elke middag om 15.00 ga je naar de Starbucks om een muffin te halen.

Stap 2

Experimenteer met verschillende beloningen om erachter te komen waarom je elke keer dat gedrag vertoond. Waar ben je naar op zoek? Is bijvoorbeeld de beloning van de muffin echt de suiker, of is het de energie van de locatie of dat je even kunt socializen met mensen?

Probeer in plaats van iets te eten bij de Starbucks,  eens een stevige wandeling te maken , of eens te socializen met mensen op je werk.  Een ander idee is wel naar Starbucks gaan, maar eet dan van tevoren een appel. Op deze manier kan je erachter komen of het echt de muffin is bij Starbucks die jouw behoefte vervult of dat je er gewoon even uit wil om met mensen te praten, of dat je behoefte hebt aan een nieuwe omgeving. Welke nieuwe activiteit kan je op basis van je experiment ondernemen die jouw behoefte vervuld?

Stap 3

Isoleer de trigger. Wat denk je op het moment dat je besluit om naar Starbucks te gaan? Is het bijvoorbeeld dat je aan een lastig stuk zit te werken? Of is het als je al lang alleen bezig bent en je behoefte hebt aan sociale interactie? Als je voor een paar dagen dit bijhoudt dan kom je erachter wat de trigger is.

Stap 4

Wees voorbereid met een plan: Beslis precies wat je gaat doen als je de trigger voelt.

Zodra je weet wat de trigger is, bijvoorbeeld je hebt even behoefte aan een praatje, kan je besluiten om even naar het koffie automaat te lopen en een praatje te maken met een collega.

Wil je meer weten over hoe gedragsverandering op grote schaal gerealiseerd kan worden in jouw organisatie? Lees dan meer over onze visie op duurzame betrokkenheid, of neem contact op met Karlien Veldhuizen

Bronnen: Charles Duhigg, The power of habit