De Agile Mashup – een sprankelend nieuw event

Is Agile oude wijn in nieuwe zakken? Waarom ‘ja’ en ‘ja’? Agile komt van Agility dat gaat over wendbaarheid en aanpassingsvermogen van organisaties. Met andere woorden dit gaat over lerende organisaties. Dus ja, het is oude wijn, want lerende organisaties bestaan al vele jaren. Agile is dus niet nieuw, maar is door de krachtige software-industrie nu een hot item. En ja, het is wel een heel erg mooie nieuwe wijnzak. Dat is meteen ook het doel van De Agile Mashup geweest. Het aanraken, proberen en gebruiken van die nieuwe wijnzak.

De Agile Mashup gaf op interactieve wijze inzicht in die nieuwe wijnzak, doordat op het event nieuwe vormen van lerend organiseren bij elkaar zijn gebracht. Dit event was voor het eerst en met een beoordeling van een 8 is er zeker nog wat te verbeteren, maar Het Adviesbureau en ScrumCompany mogen heel trots zijn op wat zij samen hebben neergezet.

Waarom een event over Agile?

Je hoort en leest er steeds meer over, maar wat betekent Agile nu precies en hoe kan het jouw organisatie helpen? Tijdens de Agile Mashup hebben we alle ingrediënten bij elkaar gegooid om als organisatie flexibel te worden. Of je nu nog helemaal blanco was met deze vormen van nieuw organiseren of dat je er al ervaring mee had opgedaan; je kon proeven hoe je als organisatie (nóg) meer zelfsturend én flexibel kunt worden.

Is het waar dat je naar de Agile Mashup kon tegen de kostprijs?

Dat klopt! Het Adviesbureau en Scrum Company vinden dat hun kennis en liefde voor het vak niet genoeg gedeeld kan worden, daarom hebben zij een klein Agile festival georganiseerd. Op dit event werden tegen kostprijs kennis, methoden en filosofieën aangeboden die onder de paraplu Agile vallen.

Het Adviesbureau heeft als missie om werkgeluk te creëren, o.a. door de toepassing van Lean Management en Leiderschap, en Team Coaching. Scrum Company helpt klanten op het gebied van Scrum en Agile vraagstukken binnen niet ICT-omgevingen.

Agile software als metafoor voor organisaties

Waar voorheen de auto-industrie de bepalende factor was, is dat nu de software-industrie. Agile kan gezien worden als een besturingssysteem voor je IPhone met verschillende Apps. Die Apps zijn methoden en instrumenten uit Lean, Scrum en Holacracy. Het besturingssysteem van de IPhone, het model van organiseren, dat is de lerende organisatie.

Afbeelding1

Wat voor overeenkomsten heeft Agile organiseren met een mierenkolonie?

Agile begint steeds breder geadopteerd te worden in Nederland. Agile staat in het kort voor “wendbaar organiseren”. Door organisaties Agile in te richten, zijn zij sneller in staat om veranderingen in te voeren en te reageren op veranderende externe factoren, zoals bijvoorbeeld veranderende klantbehoeften. Over inspelen op veranderingen gesproken; wat kunnen we leren van deze mieren?

Beleving kiezen aan de hand van de ingrediënten van een smoothie

Op 26 mei 2016 hebben Scrum Company en Het Adviesbureau samen Dé Agile Mashup georganiseerd. Het event bestond uit drie rondes van belevingen waarbij er veel gebruik gemaakt werd van filmpjes, opdrachten, games en interactie.

Het event heet een Mashup, omdat de deelnemers zelf hun programma samenstelde aan de hand van fruitkaartjes. Iedere fruitsoort stond voor een workshop of beleving. Ieder van de 60 deelnemers koos drie fruitkaartjes uit waardoor ze hun eigen mashup creëerden van 3 verschillende fruitsoorten. Een smoothie-mix.

De deelnemers konden kiezen uit de volgende workshops:

  • Holacracy Experience
  • Scrum Basics Experience
  • Lean Basics Experience
  • Agile Portfolio Management
  • Agile Best Practice (Spotify)
  • Agile HR & Leadership

Kon je er dit jaar niet bij zijn? Volgend jaar is De Agile Mashup er weer, maar dan waarschijnlijk net even anders.

Als je op de hoogte wilt blijven, meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.