Agile leiderschap

Het begeleiden van Agile teams vraagt een andere manier van leiddinggeven. Deze andere manier van leidinggeven betekent voor veel leiders dat ze de overgang moeten maken van ‘baas’ naar ‘dienend leider’ of coach. Samengevat betekent het ruimte geven aan medewerkers, durven delegeren en loslaten en tegelijkertijd duidelijk zijn over wat er bereikt moet worden.

Wil jij ook de overgang maken naar Agile leiderschap? Let dan op de volgende punten:

Stimuleer verantwoordelijkheidsgevoel

Wees gericht op het stimuleren van verantwoordelijkheidsgevoel bij je medewerkers.

Een van de mooiste voorbeelden daarin blijft Ricardo Semler. In zijn documentaire, de kapitale kracht van geluk komen medewerkers aan het woord, zij vertellen onder andere dat ze zelf hun werktijden mogen bepalen, in de hangmat mogen hangen wanneer ze willen zo lang ze er maar voor zorgen dat het resultaat wordt bereikt. Semler geeft zijn medewerkers volledig de verantwoordelijkheid en het vertrouwen dat ze het werk zullen realiseren. En met succes.

Creëer een veilige omgeving van feedback geven en experimenten

Agile ManagementDit is wellicht een van de lastigste competenties. Een cultuur faciliteren van feedback geven en  minstens zo belangrijk: een cultuur waarin fouten mogen worden gemaakt. Een prachtig voorbeeld hiervan is een van de documentaires van de Chef’s table waarin je kennis maakt met de Italiaanse Michelin kok Massimo Bottura.

Een van zijn leerling chefs, een Japanner laat per ongeluk de Lemon Pie vallen. Zijn eerste reactie is   dat hij gelijk harakiri (zichzelf om zeep helpen) wil plegen.. Gelukkig is de Italiaanse kok een geweldige coachende leider en blijft de schade beperkt…

Het blijkt namelijk dat deze ‘fout’ tot een geweldig nieuw gerecht heeft geleidt: Oops I dropped the lemoncake. De gevallen taart blijkt door de val een mooi kunstwerk te zijn geworden. Uiteindelijk  wordt dit gerecht een hit bij de gasten onder andere door dit bijzondere verhaal.

Wat dit voorbeeld illustreert is dat het kunnen maken van fouten cruciaal is in het leiding geven aan agile teams. De gemaakte fouten geven kennis en leiden tot verbetering en vooruitgang.

Coach uw teamleden

Stel de juiste vragen. Dit zijn vooral coachende vragen waarmee je een beroep doet op het probleemoplossend vermogen en de zelfstandigheid van medewerkers. Door hier consequent in te zijn zullen teamleden steeds meer eigenaarschap gaan pakken en in plaats van vragen te stellen zelf met voorstellen te komen.

Stuur niet op het hoe maar op het wat

Maak teamleden continu bewust van de teamvisie en het gezamenlijke doel. Wees gefocust op wat er bereikt moet worden en monitor de bereikte resultaten. Essentieel is hierbij dat er kaders worden gezet voor medewerkers. Dus niet sturen op het “hoe”, maar op het “wat”. Het klassieke voorbeeld dat hier veel genoemd wordt is dat als je mensen vraagt om een brug te bouwen, je een brug krijgt, maar als je vraagt om de rivier over te steken, krijg je verschillende alternatieven (boot, tunnel, et cetera). Hierdoor worden medewerkers in hun professionele autonomie gezet en komen zij zelf met ideeën, waar de “leidinggevende” zelf nog niet aan had gedacht. Mensen gaan dus zelf nadenken innoveren.

Ben je klaar om de stap te maken naar Agile leiderschap? of wil je graag meer weten over Agile organiseren? Neem dan contact op met Karlien Veldhuizen of Michael Spierenburg